Suiō-ryū iai kenpō | 水鷗流居合剣法

Suiō-ryū iai kenpō (水鷗流居合剣法) on vanha japanilainen taistelutaitojen perinne ja koulukunta (koryū bujutsu). Mima Yoichizaemon Kagenobu perusti Suiō-ryūn Sengoku-kauden lopulla, arviolta 1500-1600 -lukujen taitteessa.

Aktiivisia harjoittelijoita on nykyään Japanin lisäksi myös mm. Suomessa, monessa Euroopan maassa, ja  esimerkiksi Amerikassa, Tahitilla ja Hongkongissa.

Suiō-ryū iai kenpōn nykyinen päämies on koulukunnan järjestyksessä 15. sōke Katsuse Yoshimitsu Kagehiro, joka opettaa Shimizussa sijaitsevalla Hekiunkan honbu-dōjōlla. Suiō-ryūn opetus siis tapahtuu ja siirtyy eteenpäin pääosin suullisena perinteenä, opettajalta oppilaalle, kuten moni muukin japanilainen aineeton kulttuuriperintö.

Jyväskylässä Suiō-ryūta harjoitellaan Ōko-dōjōlla (鷗湖道場), jonka nimen antoi Katsuse-sōke käydessään Jyväskylässä vuonna 2013. Nimen ō tarkoittaa lokkia, ja ko tarkoittaa järveä.

Lisää luettavaa Suiō-ryūsta löydät täältä: artikkeleita.

Harjoittelu

Suiō-ryū on niin sanottu klassinen bujutsu-koulu, jossa harjoittelu tapahtuu perinteisellä uchitachishitachi-menetelmällä, jossa edistyneempi osapuoli opettaa vähemmän edistynyttä. Harjoittelun pääpaino on paritekniikoissa.

Harjoittelu Jyväskylässä tapahtuu samaan tapaan kuin perinteen pääopettajan Hekiunkan-dōjōlla, kehittyen yhdessä ja hyvässä hengessä.

Harjoittelu sisältää useita aseellisia ja aseettomia osa-alueita, esimerkiksi: iai (miekanveto), jōhō (tai jōjutsu, eli keppi tai sauva), kenpō (tai kenjutsu, eli miekkailu), naginata, kogusoku, wakizashi ja kusarigama (eli ketjusirppi).

Harjoittelun aloittaminen

Suiō-ryūssa ei järjestetä peruskursseja, vaan harjoittelu on mahdollista aloittaa milloin vain ilman taustatietoja tai taitoja. Jos olet kiinnostunut harjoittelusta, ota suoraan yhteyttä ohjaajiin.

Harjoittelu aloitetaan yleensä yksin tehtävillä iai-tekniikoilla (eli miekanvetotekniikoilla), joista sitä laajennetaan tyylin jäseneksi hyväksymisen jälkeen muihin tekniikoihin ja aseisiin.

Lisätietoja

Jos haluat tietää lisää Suiō-ryūsta tai tutustua sen harjoitteluun, paras tapa on ottaa suoraan yhteyttä, kysyä, ja tulla tutustumaan salille.

Lisää tietoa myös seuraavilla sivuilla:

Siirry takaisin sivun alkuun